Leefstijlcoaching

Waarom leefstijlcoaching?

Een gezonde leefstijl lijkt actueler dan ooit tevoren. Er gaat geen dag voorbij zonder nieuws over gezondheid en vitaliteit. Daar zitten goede berichten tussen, maar het overgrote deel gaat nog altijd over problemen. Zo hebben steeds meer Nederlanders overgewicht. Hierdoor neemt het risico op ziekten als diabetes type 2 (suikerziekte) en hart- en vaatziekten toe. Volgens schattingen is in 2040 zo’n 62% van de Nederlanders te zwaar.

Eén van de belangrijkste oorzaken van overgewicht is de huidige eet- en levensstijl: veel suikerrijke, zoute en vette voeding plus overmatig eten, te weinig lichaamsbeweging, roken en teveel alcoholgebruik. Ook de toegenomen werk- en prestatiedruk speelt een rol, want die zorgt bij veel mensen voor meer stress.

Ook in mijn naaste omgeving zie ik dit voorkomen. Veel mensen zitten niet lekker in hun vel en zijn te zwaar. Ze vinden het lastig om een gezonde leefstijl te combineren met hun gezin en drukke baan. Ze hebben weinig motivatie om te bewegen, of – iets wat ik ook vaak hoor – “het sporten schiet er gewoon bij in”.

Sommigen hebben stress, slapen slecht, hebben weinig energie en zijn wat negatief. Anderen zijn ‘eeuwig’ aan het diëten. Strenge diëten die ervoor zorgen dat ze in een korte tijd veel kilo’s kwijtraken, maar die er niet veel later weer dubbel en dwars aanzitten. Dit resulteert in een soort haat-liefdeverhouding met eten. Enorm zonde, want lekker in je vel zitten begint vaak juist bij een goede relatie met eten.

Wat is leefstijlcoaching?

Leefstijlcoach is nog een vrij nieuw beroep binnen de (preventieve) gezondheidszorg. Een leefstijlcoach behandelt geen ziektes, maar begeleidt en coacht mensen naar een gezondere leefstijl waardoor de kwaliteit van leven verbetert.

Belangrijke thema’s zijn gezonde voeding, voldoende beweging, genoeg slaap en ontspanning en de bewustwording van gewoontegedrag.

Een gezondere leefstijl en blijvende gedragsverandering kunnen ertoe bijdragen dat je:

  • minder of geen medicijnen meer hoeft te slikken
  • minder (pijn)klachten hebt
  • een gezond gewicht bereikt en behoudt
  • meer energie hebt
  • en je fitter én gelukkiger voelt!
Kwaliteit gegarandeerd

Op dit moment is leefstijlcoach helaas nog geen beschermde titel. Iedereen mag zich leefstijlcoach noemen. Om mijn kwaliteit zichtbaar te maken heb ik mij geregistreerd bij de KABIZ, Kwaliteitsregister beroepsbeoefenaren in de Zorg.

Alleen leefstijlcoaches die lid zijn van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN), minimaal in het bezit zijn van een Hbo-diploma en een geaccrediteerde opleiding tot leefstijlcoach (slechts enkele opleidingen in Nederland), kunnen zich hiervoor registreren.

Positieve gezondheid is de basis.

“Gezondheid wordt niet meer gezien als de af- of aanwezigheid van ziekte, maar als het vermogen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zo veel mogelijk eigen regie te voeren.”

Oftewel: gezondheid draait niet om ziekte, maar om welzijn!  Focus je op zaken waar je invloed op hebt, kijk naar wat je wél kan en wat er binnen je mogelijkheden ligt. Een positieve benadering dus en dat is precies waar ik voor sta!